Deshmi trashegimie

Pershendetje,

Para 4 vitesh babai im u nda nga jeta dhe duke qene se ishte ne pune shteti u transferua nje shifer e vogel monetare ne llogarine e tij. Qe te ishte e mundur terheqja e kesaj shifre duhej bere deshmia e trashegimise. Kete e beme si deshmi, ama nuk na u tha qe duhej dorezuar brenda 30 diteve. Kete vit kemi filluar procedurat per te bere letrat e tokes edhe po i kryej tek nje notere tjeter. Gjate ketyre procedurave kemi aplikuar per nje deshmi trashegimie duke mos e ditur qe e kishim nje ekzistuese. Noterja me ben me dije qe eshte bere nje kerkese per deshmi nga nje notere tjeter. Ne momentin qe shkoj te terheq kete deshmi ekzistuese nga noterja qe na kishte bere deshmine e trashegimise me thote nese e kemi dorezuar ne hipoteke. Duke mos na e bere te qarte ne fillim  kete fakt qe pas 30 ditesh kalon me gjobe, neve kemi qe nga maji i vitit 2019 qe nuk e kemi regjistruar dhe si pasoje kane ecuar kamate-vonesat e rregjistrimit. Si mund ta zgjidh si situate sepse edhe ne raport me noteren nuk kam fakte qe e bejne ate fajtore ne kete mes (per mosberjen me dije te afateve te regjistrimit pa gjobe)?

Ju falenderoj paraprakisht.

Qytetari: N.C.
Data: 27 Gusht 2022, Kategoria: Çështje pronësie, Procedura administrative

Përgjigje nga Avokatët tanë për pyetjen.

Juristi Online

One Response

  1. 2

    Pershendetje. Detyrimi per te regjistruar dokumentin e ndryshimit te pronesise mbi nje pasuri te paluajtshme, brenda 30 diteve eshte taksativ dhe nuk mund t`i shmangesh me pretendimin per dijeni, apa padijeni te ligjit. Edhe nese do te mund te provonit qe noterja nuk ju ka informuar per kete proces, serish detyrimi do te mbetej. E vetmja zgjidhje ligjore qe keni eshte te beni pagesen e kamatevoneses persa i perket regjistrimit te pasurise. Per te nxjerre nje deshmi tjeter trashegimie nuk eshte e mundur, persa kohe deshmite regjistrohen ne sistem, dhe tek cdo noter qe te paraqiteni, ai do te beje paraprakisht verifikimin per ekzistencen e nje deshmie te meparshme.

Lini një Përgjigje